top of page
Rıdvan Demir

HERMEA BAUNDRY STONES




https://www.theoi.com/Olympios/Hermes.html#Attributes

HERMES

Giriş

HERMES, sürülerin ve sürü yığınlarının, gezginlerin ve misafirperverliğin, yolların ve ticaretin, hırsızlığın ve kurnazlığın, habercilerin ve diplomasinin, dil ve yazının, atletizm yarışmalarının ve spor salonlarının, astronomi ve astrolojinin Olimpos tanrısıydı. O, Tanrıların Kralı Zeus'un habercisi ve kişisel mesajcısı ve aynı zamanda ruhları yeraltı dünyasına götüren ölülerin rehberiydi.


Hermes ya yakışıklı ve atletik, sakalsız bir genç olarak ya da kanatlı çizmeleri ve bir müjdeci asasıyla daha yaşlı, sakallı bir adam olarak tasvir edilmiştir.



HERMES KÜLTÜ


HERMES, sürülerin, esnafın, atletlerin ve habercilerin Olimpos tanrısıydı. Onun kültü (diğer adıyla Mora Yarımadası bugünkü Yunanistan'ın güneyinde, ülkenin bir kısmını oluşturan, Avrupa kıtasına bağlı olan ve Ege Denizi'nde bulunan yarımada olan) Peloponnese merkezliydi. Muhtemelen en önemli tapınağı, ünlü doğum yeri olan Arkadia'daki Kyllene Dağı (Cyllene) idi. Klasik ve Helenistik sanatta Hermes, kısa, kıvırcık saçlı, yakışıklı, atletik bir genç olarak tasvir edilmiştir.Genellikle omzuna ve koluna bol dökümlü bir elbise ile çıplak ve bazen kanatlı bir şapka takmış olarak tasvir edildi. Daha eski Yunan sanatında Hermes, olgun, sakallı bir tanrı olarak tasvir edildi - Herma'da (fallik, Hermes sütun heykellerinin büstü) klasik zamanlara kadar popülerliğini koruyan bir temsil hüviyetine sahip olmuştur.


KLASİK LİTERATÜRDEN ALINTILAR


GENEL KÜLT


Pausanias, Description of Greece 4. 32. 1 (çev. Jones) (Yunanca seyahatname C2nd A.D.) : "Yunanlılar arasında evrensel olan ve şimdi barbarlar arasında yaygın olan bir uygulamaya göre jimnastik salonunda ve güreş alanında onurlandırılan Hermes, Herakles ve Theseus." Philostratus, Life of Apollonius of Tyana 5. 15 (çev. Conybeare) (Yunanca biyografisi MS 1. ila 2. MS):


"[Hermes] tapınağında... içlerinden biri [bilgelik isteyen duacılar] sunağa altın, bir diğeri gümüş, diğeri bir müjdecinin fildişi asa ve diğerleri bu türden zengin hediyeler asardı. Şimdi, Ezop'un, bunların hiçbirine sahip olacak durumda olmadığını söyledi; ama elindekileri biriktirdi ve Hermes'in onuruna bir koyunun bir sağımda vereceği kadar sütten biraz döktü ve bir bal peteği getirdi ve eli dolduracak kadar büyük sunağın üzerine koydu ve tanrıyı mersin meyveleriyle ya da sunakta sadece birkaç gül ya da menekşe bırakarak ziyafet çekmeyi düşündü."


HOMER'DA HERMES KÜLTÜ


Homer, Odyssey 7. 137 ve devamı (çev. Shewring) (Yunan destanı C8th B.C.): "Odysseus hızla eşiğin üzerinden [Phaiakian Kralı Alkinous'un] sarayına girdi. Phaiakian lordlarını ve hükümdarlarını kupalarından Euskopos'a içki dökerken buldu (Kesin görüşlü) Argeiphontes (Parıldayan) [Hermes], düşüncelerini gece uykusuna çevirdiklerinde [ziyafetin sonunda] geleneklere göre en son içki döktüler."


Homer, Odyssey 14. 435 ff : "[Odysseus'un domuz sürüsü Eumaios], [domuz] parçalarını tükürdü, dikkatlice kızarttı, hepsini tekrar çıkardı, sonra servis tabaklarına yığdı. Domuz çobanı, kendi tarzında olduğu gibi, onları adaletle paylaştırmak için ayağa kalktı. Bütünü yedi parçaya böldü, bir tanesini duasıyla Nymphai'ye ve Maia oğlu Hermes'e ayırdı ve geri kalanını da yemek yiyenlere tek tek verdi."



ANSİKLOPEDİ

HERMES (Hermês, Hermeias, Dor. Hermas), Zeus ile Maia'nın oğlu, Atlas'ın kızı, Arcadia'daki Cyllene Dağı'ndaki bir mağarada dünyaya geldi. Bu nedenle Atlantiades veya Cyllenius olarak adlandırılır; ancak Philostratus doğumunu Olympus'a yerleştirir.


Doğumundan sonraki ilk saatlerde beşiğinden kaçtı, Pieiria'ya gitti ve Apollon'un öküzlerinin bir kısmını götürdü. İlyada ve Odyssey'de bu gelenekten söz edilmez, ancak Hermes kurnaz bir hırsız olarak nitelendirilir. Diğer hesaplar, yine, öküzlerin çalınmasını tanrının yaşamının daha ileri bir dönemine atıfta bulunur. Hermes, ayak izlerinden fark edilmemek için sandaletlerini giydi ve öküzleri Pylos'a sürdü, burada iki kişiyi öldürdü ve geri kalanını bir mağaraya sakladı. (Horn'da kaçtığı farklı taktikleri karşılaştırın). Kesilen hayvanların derileri bir kayaya çivilenmiş, etlerinin bir kısmı hazırlanıp tüketilmiş ve geri kalanı yakılmıştır; aynı zamanda on iki tanrıya kurbanlar sundu, bu nedenle muhtemelen ilahi tapınma ve kurbanların mucidi olarak adlandırıldı. Bunun üzerine Cyllene'e döndü ve burada doğduğu mağaranın girişinde bir kaplumbağa buldu. Hayvanın kabuğunu aldı, üzerine ipler çekti ve böylece liri ve mızrapı icat etti. Yeni icadının tellerinin sayısı kimilerine göre üç, kimilerine göre yedidir ve bunlar ya öküz ya da koyun bağırsağından yapılmıştır. Apollo, kehanet gücüyle bu arada hırsızı keşfetti ve annesi Maia'dan önce onu suçlamak için Cyllene'e gitti. Beşiğindeki çocuğu tanrıya gösterdi; ama Apollo çocuğu Zeus'un önüne çıkardı ve öküzlerini geri istedi. Zeus, Apollon'un talebine uymasını emretti, ancak Hermes sığırları çaldığını reddetti. Ancak iddialarına inanılmadığını görünce Apollon'u Pylos'a götürdü ve öküzlerini ona geri verdi; ama Apollon lirin sesini duyunca o kadar büyülendi ki Hermes'in hayvanları tutmasına izin verdi. Şimdi Hermes syrinx'i icat etti ve icatlarını Apollo'ya açıkladıktan sonra, iki tanrı birbirleriyle yakın bir dostluk kurdu. Apollon genç arkadaşına kendi altın çoban değneğini hediye etti, ona zarla kehanet sanatını öğretti ve Zeus onu hem kendi hem de aşağı dünyanın tanrılarının habercisi yaptı. Homeros'un ilahisine göre Apollo, Hermes'e kehanet sanatını öğretmeyi reddetti ve onu bunun için Parnassus'ta yaşayan üç kız kardeşe havale etti; ama ona sürüleri ve otlakları koruma görevini verdi.


Hermes ile ilgili geleneklerdeki başlıca özellik, onun tanrıların habercisi olmasında yatmaktadır ve bu sıfatla Homeros'un şiirlerinde bile yer almaktadır; eski bir Pelasg ya da Arcadian doğa tanrısı olan orijinal karakteri, efsanelerde yavaş yavaş kayboldu. Tanrıların habercisi olarak, genel olarak konuşma ve belagat kullanma becerisinin tanrısıdır, çünkü müjdeciler meclislerde ve diğer durumlarda kamuya açık konuşmacılardır. Yetenekli bir konuşmacı olarak, özellikle istenen hedefe ulaşmak için belagat gerektiğinde haberci olarak kullanıldı. Bu nedenle kendisine kurbanlık hayvanların dilleri sunuldu. Müjdeciler ve haberciler genellikle sağduyulu ve ihtiyatlı insanlardır.



Hermes, aynı zamanda, tüm sosyal ilişki ilişkilerinde sağduyu ve beceri tanrısıydı. Bu nitelikler hem sözde hem de eylemde kurnazlık, hatta sahtekarlık, yalan yere yemin etme ve çalmaya meyilli olma gibi benzer niteliklerle birleştirildi; ama bu tür eylemler Hermes tarafından her zaman belirli bir beceri, el becerisi ve hatta zarafetle gerçekleştirilmiştir. Örnekler Hermes üzerine Homeros ilahisinde görülür.



Bu kurnazlık ve sağduyu ile donatılmış olarak, çeşitli icatların yazarı olarak kabul edildi ve lir ve syrinx'in yanı sıra alfabeyi, sayıları, astronomiyi, müziği, dövüş sanatını, jimnastiği icat ettiği söylenir. zeytin ağacının yetiştirilmesi, ölçüler, ağırlıklar ve diğer birçok şey. Kendi sahip olduğu güçler, lütfundan yararlanan ölümlülere ve kahramanlara verdi ve bunlara sahip olan herkes onun özel koruması altındaydı ya da oğulları olarak adlandırıldı. Antik hikayede kaydedilen çeşitli durumlarda tanrılar ve özellikle Zeus tarafından kullanılmıştır. Böylece Priam'ı Hektor'un cesedini getirmesi için Akhilleus'a götürdü, Ixion'u tekerleğe bağladı, Hera, Afrodit ve Athena'yı Paris'e götürdü, Prometheus'u Kafkas Dağı'na bağladı, Dionysos'u doğumundan sonra alevlerden kurtardı veya onu ellerinden aldı. Zeus'un onu Athamas'a götürmesi, Herakles'i Omphale'e satması ve Zeus tarafından ineğe dönüşen ve Argus tarafından korunan Io'yu götürmesi emredildi; ama Hierax tarafından ihanete uğrayarak Argus'u öldürdü. Bu cinayetten dolayı ona çok yaygın olarak Argeiphontês denir. Truva savaşında Hermes Yunanlıların yanındaydı. Zeus'a olan hizmeti, haberci ve haberci makamlarıyla sınırlı değildir, aynı zamanda arabacı ve sakidir.


Rüyalar Zeus tarafından gönderildiğinden, hêgêtôr oneirôn olan Hermes onları insana iletir ve bu nedenle o aynı zamanda canlandırıcı uyku gönderme veya onu alma gücüne sahip olan tanrı olarak da tanımlanır.


Hermes'in bir başka önemli işlevi de, ölülerin gölgelerini yukarıdan aşağı dünyaya iletmekti; burada ona psuchopompos, nekropomtos, psuchagôgos deniyordu.


Onun tanrıların habercisi ve habercisi olması, bir yerden bir yere seyahat etmesi ve antlaşmalar yapması fikri, ister istemez onun insanlar arasındaki sosyal münasebetleri ve ticareti teşvik ettiği ve insanlara karşı dostça davrandığı fikrini ima ediyordu.


Bu sıfatla barışın koruyucusu ve yolcuları koruyan ve yanlış yola sapan yolculara yardım etmeyi reddedenleri cezalandıran yolların tanrısı olarak kabul edildi. Bu nedenle Atinalı generaller bir sefere çıktıklarında, Hegemonius ya da Agetor soyadlı Hermas'a kurbanlar sundular; ve yollara, kapılara ve kapılara çok sayıda tanrı heykeli (Herma sütunları) dikildi, bu durumdan çeşitli soyadları ve sıfatlar aldı.


Ticaret tanrısı olarak kendisine diemporos, empolaios, palinkapêlos, kerdemporos, agoraios deniyordu ve ticaret zenginliğin kaynağı olduğu için, Hermes aynı zamanda kazanç ve zenginliklerin, özellikle de ani ve beklenmedik zenginliklerin, özellikle de insanlar tarafından elde edilenlerin tanrısıdır. ticaret. Zenginlik ve uğur (ploutodotês) olarak zar oyununa da başkanlık eder ve onu oynayanlar zarların üzerine bir zeytin yaprağı atarlar ve önce bu yaprağı çekerler.



Daha önce, Hermes'in kurbanların mucidi olarak kabul edildiğini ve bu nedenle kurbanlarda sadece bir haberci rolü oynamadığını, aynı zamanda kurbanlık hayvanların koruyucusu olduğunu ve özellikle koyunların doğurganlığını artırdığına inanıldığını gözlemledik. Bu nedenle özellikle çobanlar tarafından tapılırdı ve Pan ve Periler ile bağlantılı olarak bahsedilir. Hermes'in karakterindeki bu özellik, kutsamalarını insana bahşeden, yeryüzünün gübreleme tanrısı olduğu eski Arkadya dininin bir kalıntısıdır; Homeros'un şiirlerinde de bu karakterin bazı izleri görülür.

Hermes'in bir diğer önemli işlevi de Yunanlıların tüm jimnastik oyunlarının hamisi olmasıydı. Bu fikir geç bir kaynak gibi görünüyor, çünkü Homeros şiirlerinde bunun izine rastlanmaz; ve orada tarif edildiği şekliyle tanrının görünüşü, jimnastik sanatının tanrısında bekleyebileceğimizden çok farklıdır. Ancak resimleri pek çok yerde ve aralarında, gymnasia'nın girişinde dikildiği için, doğal sonuç, Herakles ve Dioscuri gibi, gençlerin ve jimnastik egzersizlerinin ve yarışmalarının koruyucusu olarak görülmesi ve daha sonra Yunan sanatçıların tanrı ideallerini gymnasium'dan türettiklerini ve onu uzuvları jimnastik egzersizleriyle güzel ve uyumlu bir şekilde geliştiren bir genç olarak temsil ettiklerini. Atina, bu sıfatla kendisine tapınıldığı ilk yer gibi görünüyor.


Hermes'in sayısız soyundan gelenler ayrı makalelerde ele alınmaktadır. Tanrının çeşitli işlevlerinin, eskilerin bazılarını bu isimde çok sayıda tanrı varsaymaya yönlendirdiği gözlemlenmelidir. Cicero beşi ve Servius dördünü birbirinden ayırır; ancak bu sayılar, Yunanlılar tarafından kendi Hermes'leriyle özdeşleştirilen yabancı tanrıları da içerir.


Pelasgus'un oğlu Lycaon'un kendisine ilk tapınağı inşa ettiği söylenen doğduğu yer olan Arcadia, ibadetinin en eski yeridir. Oradan ibadeti Atina'ya taşındı ve sonunda tüm Yunanistan'a yayıldı. Onun onuruna kutlanan bayramlara Hermaia adı verilirdi. Yunanistan'da tapınakları ve heykelleri son derece çoktu. Romalılar onu Merkür ile özdeşleştirdiler.


Onun için kutsal olan şeyler arasında hurma ağacını, kaplumbağayı, dört rakamını ve çeşitli balık türlerini sayabiliriz; ve kendisine sunulan kurbanlar buhur, bal, kekler, domuzlardan ve özellikle kuzulardan ve oğlaklardan oluşuyordu.

Hermes'in başlıca özellikleri şunlardır:


1. Geniş kenarlı, daha sonraki zamanlarda iki küçük kanatla süslenmiş bir seyahat şapkası; Bununla birlikte, ikincisi bazen kilitlerinden çıktığı görülür, başı şapka ile örtülmez.


2. Asa (rhabdos veya skêptron): Homeros şiirlerinde, ölümlülerin gözlerini kapatıp açan sihirli değnek olarak sık sık bahsedilir, ancak onu aldığı kişiden veya tanrıdan hiç söz edilmez. ne de geç sanat eserlerinde görülen sarmal yılanlar. Homeros ilahisine ve Apollodorus'a göre onu Apollon'dan almıştır; ve görünüşe göre, daha sonra bir araya getirilen iki çıtayı ayırt etmemiz gerekiyor: birincisi, sıradan habercinin asası ve ikincisi, diğer tanrılar gibi sihirli bir asa da vardı. Habercinin asasını çevreleyen beyaz kurdeleler, daha sonraki sanatçılar tarafından iki yılana dönüştürüldü, ancak eskiler onları ya tanrının bir başarısını izleyerek ya da sağduyu, yaşamın sembolik temsilleri olarak kabul ederek açıkladılar. sağlık falan. Asa, daha sonraki zamanlarda, tanrıların habercisinin bir yerden bir yere hareket etme hızını ifade eden bir çift kanatla daha da süslenmiştir.


3. Sandalet (pedila.) Güzel ve altın renkliydiler ve tanrıyı karada ve denizde rüzgarın hızıyla taşıdılar; ama Homer hiçbir yerde onlara kanat verildiğini söylemez veya önermez. Öte yandan plastik sanat, tanrının sandaletlerinin bu niteliğini ifade etmek için bazı dışsal işaretlere ihtiyaç duyuyordu ve bu nedenle, ona ptênopedilos veya alipes dendiği için bileklerinde kanatlar oluşturdu. Bu özelliklere ek olarak, Hermes bazen elinde bir kese tutmaktadır. Tanrı'nın yaşamının farklı dönemlerinde ve farklı işlevlerinin yerine getirilmesinde çeşitli temsilleri bize kadar gelmiştir.


Kaynak: Yunan ve Roma Biyografisi ve Mitolojisi Sözlüğü.






HERMAE (SINIR TAŞLARI)


Hermai, Hermes'in başı ve fallusuyla oyulmuş sınır ya da kilometre taşlarıydı. Bunlar aynı zamanda sürülerin ve sürülerin bereketini sağlaması ve şans getirmesi gereken kırsal işaretlerdi. Hermai sınırlara, kavşaklara ve spor salonlarına dikildi.


Herodot, Tarihler 2. 51 (çev. Godley) (Yunan tarihçi MÖ 5. yüzyıl): "Hermes'in [yani Hermai'nin] itifal görüntüleri; bunların üretimi Pelasgyalılardan [Arkadia ve Teselya] geldi ki; Atinalılar, onu ilk alan ve daha sonra başkalarına teslim eden Yunanlılar idi. Atinalılar, Pelasglar onlarla birlikte toprakta yaşamaya geldiklerinde ve dolayısıyla Yunanlı olarak kabul edilmeye başladıklarında zaten Yunanlı sayıldılar. Samotrakyalıların Pelasgyalılardan öğrendiği ve şimdi uyguladığı Kabeiroi ayinlerine kim inisiye olduysa, ne demek istediğimi anlar [Kabeiroi tanrıları kutsal bir fallusun koruyucularıydı]. Semadirek eskiden Atinalılar arasında yaşamaya gelen Pelasglar tarafından iskan edilmişti ve Semadirekler ayinlerini onlardan alır. O zaman Atinalılar, Hermes'in itifal görüntülerini yapan ilk Yunanlılar idi ve bunu Pelasglar onlara öğrettiği için yaptılar. Pelasglar, Semadirek gizemlerinde ortaya konan bu konuda belirli bir kutsal hikaye anlattılar." Platon, Hipparchus 228d (çev. Kuzu) (Yunan filozof C4th B.C.): "Sokrates : Hipparkhos [MÖ 6. yüzyılın sonlarında Atinalı bir devlet adamı] . . . gösterdiği pek çok hikmetli deliller arasında. . . kırsal kesimdekileri eğitme tasarımıyla, şehrin ortasındaki ve her ilçe kasabasındaki yollar boyunca onlar için Hermes (Hermai) figürleri kurmaya başladı. . . halkının 'Kendini bil' ve 'Fazla hiçbir şey' gibi bilge Delfi efsanelerine ve bu türden diğer sözlere hayran olmamasını, bunun yerine Hipparkhos'un sözlerini akıllıca kabul etmesi gerektiğini; ve ikinci olarak, bir aşağı bir yukarı dolaşarak, sözlerini okuyarak ve onun hikmetini tatmak suretiyle, tahsillerini tamamlamak için memleketten buraya başvurabilirler. Onun gibi iki yazıt var: Her Hermes'in sol tarafında, tanrının şehrin veya kasabanın ortasında durduğunu söylediği bir tane var, sağ tarafında ise şöyle diyor: Hipparkhos Anıtı: sadece niyetle yürü.' Hermes'in diğer figürleri ve özellikle Steiria yolu üzerinde, onun şiirlerinden birçok güzel yazıt vardır: Hipparkhos Anıtı: bir arkadaşı aldatma.'"


Ezop, Fables 564 (Babrius 48'den) (çev. Gibbs) (Yunan fabl C6th B.C.): "Yolun kenarında dört köşeli bir Hermes [bir Herma] heykeli vardı, tabanına bir yığın taş yığılmıştı."


(MS 2. yüzyılın sonlarında yaşamış Lidyalı gezgin ve coğrafyacı. Yunanistan’dan Mısır’a kadar yaptığı seyahatlerinde gördüklerini Periegesis tes Hellados isimli ünlü 10 ciltlik eserinde aktaran) Pausanias, Yunanistan'ın Tanımı 1. 17. 2 (çev. Jones) (Yunanca seyahatname C2nd A.D.): "[Atina'nın] pazar yerinden çok uzakta olmayan, kurucusundan Ptolemy's olarak adlandırılan spor salonunda, görülmeye değer taş Hermai [Hermes'in ilkel taş heykelleri] vardır."


Pausanias, Yunanistan'ın Tanımı 1. 24. 3 : "Atinalılar dine diğer insanlardan çok daha fazla bağlılar...

uzuvsuz Hermai'yi ilk kuranlar onlardı."


Pausanias, Yunanistan'ın Tanımı 2. 38. 7 : "Lakedaemonian sınırının Argives ve Tegeatai [Arkadia'nın] sınırlarıyla buluştuğu Parnon Dağı. Bordürlerde, yerin adının türetildiği Hermes'in taş figürleri vardır."


Pausanias, Yunanistan'ın Tanımı 4. 33. 3 :

"Megalopolis'e giden [Ithome, Messenia'nın] Arkadya kapısında Attika tarzı bir Herma vardır; çünkü Herma'nın kare şekli Atinalıdır ve geri kalanlar onu oradan benimsemiştir."

Comments


bottom of page